Олицька громада

Волинська область, Луцький район

Старе польське кладовище

Дата: 11.06.2024 16:15
Кількість переглядів: 97

Цвинтар, у центрі селища Олика, яке не одне століття поспіль було резиденцією князів Радзивіллів. Спокій минулого береже мурована брама. За нею – могили, деяким з яких кілька століть віку, і велична каплиця-руїна, стіни якої ще бережуть натяки на колишню розкіш.

Кладовище для оличан-католиків Радзивілли започаткували ще у XVI столітті, цвинтар постав тут майже в ту пору, коли почали будувати замок. 

Чимала територія колись дбайливо була огороджена парканом, який нині уже теж «щербатий», бо, видно, згодилася комусь цегла на більш буденні справи, аніж берегти спокій померлих. Мур і браму звели за велінням 12-го ордината Олики князя Фердинанда Радзивілла ще у 70-х роках XIX століття, коли той вирішив навести на цвинтарі лад.

За парканом «втрималося» зо два десятки поховань. Точніше, те, що від них зосталося. Десь –шматки надмогильних плит, на яких польською мовою виведені імена похованих і дати (переважно середина XIX –початок ХХ століття). Під плитами – рештки склепів. Деякі з них і геть поросли травою, а деякі дірками «дивляться» з потойбіччя на білий світ.

 

Поміж похованнями рясно стелиться барвінок, нагадуючи перехожим, які час від часу крокують стежкою через кладовище, що тут – територія мертвих. Хоча окремим живим – то не проблема, судячи з того сміття, яке позабивалося у закутки зруйнованих склепів.

Окрасою цвинтаря є так звана каплиця Нововейських. Сьогодні – руїна. Зведена у суворому романо-германському стилі, споруда дещо відрізняється від місцевих олицьких костелів за архітектурою. Звести її тут у знак невимовної туги за коханою княжною Нововейською після її несподіваної смерті у молодому віці розпорядився останній король Польщі Станіслав ІІ Август Понятовський. Одразу за каплицею ще донедавна можна було побачити могилу княжни Нововейської, яка підкорила серце відомого ловеласа і конкурувала за симпатію короля з самою Катериною ІІ.

Родина Нововейських мала маєток у невеличкому селі Чемерин, що одразу за Оликою. Оскільки вони вважали себе гоноровою шляхтою, то їм, образно кажучи, не личило ховати своїх померлих на православних кладовищах. Відтак княжна знайшла спочинок на цвинтарі в Олиці. Припускають, що вона могла померти від хвороби.

Відома історія про те, як Катерина ІІ, щоб забезпечити підтримку Станіславу Августу Понятовському на виборах у 1764 році, прислала в Польщу свої війська. Ці російські війська тоді зайшли і в Олику й дуже пограбували замок, позаяк Станіслав Радзивілл тоді вважався ворогом вітчизни за спробу відновити незалежність Великого Князівства Литовського.

Поховання на цвинтарі здійснювали фактично до 1944 року.

Ще одна цікава деталь: є версія, що в одному зі склепів на занедбаному польському цвинтарі досі лежать кістки тих Радзивіллів, що були поховані в крипті олицького костелу. Адже є відомості, що у 40-50-х роках минулого століття майже всі кістки звідти вимели й поховали в склепі. У криптах лишалася тільки частина останків.



« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень