Олицька громада

Волинська область, Луцький район

Компенсація за облаштування робочих місць працевлаштованих осіб з інвалідністю: особливості застосування

Дата: 20.02.2024 22:46
Кількість переглядів: 25

У серпні 2023 року Уряд запровадив програму, за якою роботодавець, що працевлаштував людину з інвалідністю та підготував для неї робоче місце, має можливість отримати компенсацію вартості облаштування такого місця. 

Передусім слід відзначити, що головна мета програми — посилити зацікавленість роботодавців до працевлаштування людей з інвалідністю і, в свою чергу, надати можливість обмежено придатним громадянам повернутися до активної зайнятості та соціалізуватися. 

Фото без опису

Відтак, роботодавець, який надав роботу людині  з першою або другою групою інвалідності та підлаштував під її потреби робоче місце,  може  отримати грошову компенсацію у сумі:

  • до 106,5 тис. грн за осіб з інвалідністю І групи
  • до 71 тис. грн за осіб з інвалідністю ІІ групи.

(Порядок надання роботодавцям компенсації фактичних витрат за облаштування робочих місць працевлаштованих осіб з інвалідністю, затверджений постановою КМУ від 22.08.2023 №893 далі - Порядок).

Що ж можна купити? 

Перелік допоміжних засобів досить великий. Він, зокрема включає такі позиції:  меблі та фурнітура для робочих місць; комп’ютери та оргтехніка; програмне забезпечення; поручні та бруси;  машини для виробництва та оброблення; засоби для захисту здоров’я і безпеки на робочих місцях,  тощо.

Як отримати компенсацію? 

Після облаштування робочого місця для працевлаштованої людини з інвалідністю роботодавець впродовж 90 днів може подати заяву про надання відшкодування вартості витрат до центру зайнятості за місцем провадження своєї господарської діяльності. 

До заяви, в якій зазначаються відомості про роботодавця та найманого працівника, необхідно додати:

копію документу, що підтверджує працевлаштування особи (наказ/розпорядження про прийняття на роботу або примірник трудового договору чи відомості про трудову діяльність з реєстру застрахованих осіб Державного реєстру загальнообов’язкового державного соціального страхування);​

документи, що підтверджують придбання допоміжних засобів для облаштування робочого місця (договір, рахунок-фактура, рахунок, квитанція, накладна тощо).

Центр зайнятості після розгляду наданих роботодавцем документів у десяти денний термін приймає рішення про надання компенсації або відмову в її наданні. 

Чому можна отримати відмову? 

Відмову можна отримати у випадках, якщо роботодавець:

- має заборгованості зі сплати податків, заробітної плати, єдиного внеску, є банкрутом або проти нього порушено справу про банкрутство (ліквідацію);

- надав неповний пакет документів або зазначив недостовірні відомості щодо себе та працівника;

- здійснює господарську діяльність на території Росії або Білорусі;

- проти нього запроваджені спеціальні економічні санкції тощо.

Докладніше про перелік критеріїв, за якими не надається така компенсація, викладений в п. 7 Порядку.

Роботодавець має право на  доопрацювання заяви та наданих документів. Після надання доповнених/доопрацьованих документів рішення про надання або відмову в наданні компенсації приймається регіональним центром зайнятості протягом п’яти робочих днів з дня повторного подання роботодавцем документів.

Зацікавила інформація – звертайтесь!

Луцька філія Волинського обласного центру зайнятості

за адресою: м.Луцьк, вул. Сергія Тимошенка, 2.

e-mail: 350@volsz.gov.ua


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень