Олицька громада

Волинська область, Луцький район

Робоче відрядження селищного голови О.Прендецького

Дата: 24.05.2022 20:26
Кількість переглядів: 3022

Робоча поїздка у Польщу. День Перший.

18 травня 2022 року Олицький селищний голова Олександр Прендецький та начальник відділу загальної, організаційної, кадрової роботи, документообігу Олицької селищної ради Валентин Павловський відбули у службове відрядження до Республіки Польща, яке тривало по 22 травня 2022 року. Робочу поїздку та зустрічі запланував, допомагав організувати та супроводжував по Республіці Польща - доктор економічних наук, Президент Фонду розвитку відновлювальної енергетики та охорони здоров’я Василь Байцим. Першим місцем зустрічі між органами місцевого самоврядування двох країн стало місто Володава (РП). Володава ( W?odawa) — місто в східній Польщі, на річці Буг і Володавка. Адміністративний центр Володавського повіту Люблінського воєводства. Влодава чи Володава була найбільш висунутим на північ містом на західному кордоні Русі, які літопис уперше згадує по навалі хана Батия.

Староста Володавський Анджей Романчук зустрівся із представниками Олицької громади. Метою зустрічі було напрацювання та обговорення партнерських угод між населеними пунктами. Під час зустрічі піднімались питання розроблення спільних соціально-економічних програм участі у міжнародних проєктах, розроблення індустріального парку та центру відновлюваної енергетики в Олицькій громаді. Обговорювались питання надання гуманітарної допомоги для потреб внутрішньо-переміщених осіб.

Співробітництво територіальних громад являє собою нову форму політики місцевого і регіонального розвитку, яке упродовж останніх років набуває поширення.

Звісно, що територіальні громади двох країн, організовуючи співробітництво, очікують від нього виключно позитивних наслідків, зміст яких випливає із самого предмету майбутнього договору про співробітництво. Отже, по завершенні зустрічі, сторони домовились продовжити розпочату роботу та підписати угоду про співробітництво та побратимство в червні 2022 року, під час візиту старости Володавського Анджея Романчука на Україну.

«Для усіх нас дуже важлива співпраця між містами-побратимами. Маємо надію, що наша перша зустріч стане початком тривалої та продуктивної співпраці», — наголосив під час завершення зустрічі староста Анджей Романчук.

Робоча поїздка у Польщу. День Перший.

Наступним містом де заплановані були зустрічі, стало місто Біла Підляська.

Біла Підляська (або Біла, Bia?a Podlaska, назва має українське походження) — місто на Підляшші (тепер — у східній Польщі), на річці Кшні, притоці Зах.Бугу. Входить до складу Люблінського Воєводства. Місто на правах повіту.

Біла Підляська — центр українського етнографічного регіону Південного Підляшшя, що включає територію навколо Білої до річки Буг на півночі та сході (райони Кодня, Парчева) на південь по р. Володавку на якій стоїть Володава.

Перша церква (православна) в Білій збудована у 1582 р., згоріла у 1646 р. На її місці була збудована нова дерев'яна церква. В грамоті Катерини Радзивіл на заснування монастиря у 1690 р. сказано, що «церква здавности збудована».

В другій половині XVI ст. місто перейшло у володіння роду Радзівіллів. Це відбулося у 1569 р., як свідчить записів земських книгах. Період їх володарювання, що тривав два з половиною століття призвів до швидкого розвитку міста, яке довгий час називалося Білою Князівською чи Білою Радзивілів. В 1622 р. Олександр Людвік Радзивіл збудував фортецю та замок. Дякуючи фундації Христофора Цибровича Вільського, в 1628 р. закладено Більську академію, яка з 1633 р. існувала як філія Краківської академії (наразі загальноосвітній ліцей імені І. Крашевського).

Два неселиних пункти мають спільну історію, адже були власністю княжого роду Радзівіллів.

18 травня 2022 року на запрошення Президента міста Міхала Литвинюка представники громади прибули у Білу. Була організована спільна робоча нарада по питаннях культурної спадщини, створення культурного центру в Олиці та популяризації туристичної привабливості. Також, як і в попередньому місті обговорювались питання розроблення спільних соціально-економічних програм участі у міжнародних проєктах, індустріального парку та центру відновлюваної енергетики в Олицькій громаді.

Сторони домовились про подальшу співпрацю та підписати Угоду про партнерство під час наступної робочої поїздки представників Олицької громади до Білої Підляски влітку 2022 року.

«Ми щиро вдячні за теплий прийом, змістовну екскурсію. Нас багато що єднає. Це і спільна історія, нас єднає спільна ментальність, духовно-культурні цінності, спільні економічні інтереси. Але найбільше об’єднує бажання працювати для своїх громад. Партнерство, так само як і будинок, будується не з даху, а з фундаменту, і сьогодні ми заклали цей фундамент, завдяки нашим спільним добрим справам» - резюмував Олицький селищний голова Олександр Прендецький.

Робоча поїздка у Польщу. День Другий/Третій.

19-20 травня 2022 року Олицький селищний голова Олександр Прендецький та начальник відділу загальної, організаційної, кадрової роботи, документообігу Олицької селищної ради Валентин Павловський спільно із доктором економічних наук, Президентом Фонду розвитку відновлювальної енергетики та охорони здоров’я Василем Байцимом та Президентом науково-дослідницького центру «ІНТЕГРА-ТОР» Єжи Рутковські продовжили спільну роботу і ознайомленням діяльності польських підприємств, закладів охорони здоров’я, готельного бізнесу та навчальних закладів. Перша зустріч 19 травня розпочалася у Вищій школі господарській (м.Бидгощ), де в цей день відзначалося Свято української вишиванки. Розпочалося свято із привітального слова почесного консула України в Бидгощі. Відповідно до програми заходу свою культуру представляли студенти із України, Казахстану та Нігерії. Під час заходу представники територіальної громади зустрілися із ректором Вищої школи господарки Мареком Шамотом та канцлером Університету Економіки в Бидгощі Філіпом Сікорою. На зустрічі обговорювались питання допомоги навчальних закладів у розробці та підготовці проєктних робіт для участі громади у міжнародних проєктах. Після завершення свята учасники зустрічі ознайомились із організацією індустріального парку та роботі відновлювальної енергетики. Також ознайомились із культурним надбанням Бидгоща.

20 травня делегація працювала у місті Торунь та містечку Чехочинку. Вивчали роботу туристичного спрямування, готельно-оздоровчих комплексів, відвідували парк пам’яті, релігійно-культові споруди.

Робоча поїздка у Польщу. День Четвертий

21 травня 2022 року Олицький селищний голова Олександр Прендецький та начальник відділу загальної, організаційної, кадрової роботи, документообігу Олицької селищної ради Валентин Павловський спільно із доктором економічних наук, Президентом Фонду розвитку відновлювальної енергетики та охорони здоров’я Василем Байцимом вирушили у населений пункт Небуров.

Небуров (Польща) розташований на краю старовинного лісу, поряд із старовинною дорогою, яка з'єднувала між собою Краків та Познань. У 17 столітті архієпископ Радхієвський придбав це село і на місці старої садиби збудував розкішний палац. Архітектором будівництва став відомий голландський архітектор Тільмаш. Згодом палац змінював господарів досить часто, і всі його наступні господарі намагалися прикрасити свій палац. Особливо сильно витратився на прикрасу палацу Михайло Радзівілл

Радзівілл був досить багатою людиною, до палацу він вклав чимало коштів. Саме за нього в Небурові з'явилася бібліотека та картинна галерея. Допомагала Радзвіллові його дружина Олена. Олена дуже захоплювалася античністю. Крім того, вона була подругою російської імператриці Катерини Другої, що давало змогу Олені прикрашати маєток у Небурові знахідками із районів Північного Причорномор'я. Для античних скульптур Олена розбила англійський парк, в якому були багато європейських аристократів, і навіть особи королівської крові. У цьому парку влаштовували чудові бали, але гостей пригощали стравами з десятків страв. Після Другої світової війни Небуров був націоналізований і став частиною Варшавського музею.

Саме в цьому місці відбулася зустріч із представником князівського роду Радзівіллів – Мацеєм Радзівіллом, Президентом Ради Фундації «Три труби».

Пан Мацей люб’язно провів екскурсію по Палацу, показав парк та місце де зберігається його особиста колекція їх родинних предметів. Під час зустрічі з князем обговорено можливості співпраці з Небуровом в рамках відродження туристичної привабливості Олики. Також під час зустрічі обговорено надання Радою Фундації «Три труби» гуманітарної допомоги для потреб жителів та внутрішньопереміщених осіб в територіальній громаді. По завершенні зустрічі Мацей Радзівілл гостям подарував книгу з особистим автографом. Селищний голова Олександр Прендецький подякував за теплий прийом та висловив надію, що ця зустріч є початком довгої та продуктивної співпраці, нащо пан Мацей дав чітку відповідь.



« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень