Олицька громада

Волинська область, Луцький район

СКАРБИ РАДЗІВІЛЛІВ І ДИТЯЧА КНИГА ПРО ОЛИКУ – ПРЕЗЕНТАЦІЇ НАУКОВОГО ФОРУМУ.

Дата: 31.10.2021 10:27
Кількість переглядів: 258

Фото без опису

Волинські музейники презентували учасникам Міжнародної наукової конференції «Олика в європейській історії: відтворення історико-архітектурної спадщини» колекцію скарбів родини Радзівілів та книгу для дітей про Олицький замок авторства журналіста Володимира Данилюка.

У чотирьох залах Художнього музею розмістили лише частину, проте, найціннішу, артефактів Олицького маєтку, збережених у місцевих музейних фондах. Директорка музею Зоя Навроцька зазначила, що працівники музею чи не першими заговорили про Олику та пропагували її пам’ятки: «Якщо ви, науковці, дістаєте із сутінків історії забуте і втрачене, то ми, музейники, надаємо цьому візуалізації, яка, зазвичай, говорить більше за написане. Так, з представлених тут артефактів без сумніву можна стверджувати, що в Олицькому палаці шанували твори мистецтва, музику, любили квіти і тварин».

В експозиції представлено живопис та скульптури 17-19 століть з художньої галереї Олицького палацу, графічні портрети представників роду Радзівілів, виконані невідомими європейськими митцями 17-20 ст., а також фотографії з родинного альбому, які знайомлять з архітектурою маєтку, його інтер’єрами, розповідають про полювання в Цуманських угіддях. На особливу увагу заслуговує родинне дерево Радзівілів, виконане на шовку гравером Петером Боссе у 1742 році. Ще два подібних зображення на папері зберігаються у музейних фондах Варшави.

Директорка волинського краєзнавчого музею Оксана Важатко зазначила, що Оргкомітет з популяризації історичної спадщини Олики намагається зацікавити нею різні вікові та соціальні групи: «Одним з таких варіантів промоції пам’ятки – залучення окремого сегменту потенційного відвідувача – є книга для дітей українською і польською мовами «Слід JFK... у Замку Радзівілів».

Презентуючи сигнальний примірник видання, його автор – журналіст, головний редактор часопису «Волинська газета» Володимир Данилюк розповів, що, найперше, прагнув здолати стереотипи сприйняття Олики, як місця розташування божевільні. А що книга для дітей та підлітків, то з півтисячолітньої історії роду автор обрав епізод, який би максимально зацікавив молоде покоління. «Це історія про те, як син останнього власника замку Януша Радзивілла - Станіслав Альбрехт - був одружений із Керолайн Лі Був'є - рідною сестрою дружини Президента США Джона Кеннеді». Володимир Данилюк зізнався, що було непросто вибрати стиль оповіді, аби максимально спростити її для дитячого сприйняття, але не спотворити історичні факти. Автор також висловив вдячність Генконсульству Республіки Польща в Луцьку за сприяння в реалізації проєкту



« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень