Олицька громада

Волинська область, Луцький район

Відбулося підсумкове засідання організаційного комітету з проведення міжнародної науково-практичної конференції «Олика в європейській історії: відтворення історико-культурної спадщини»

Дата: 26.10.2021 13:11
Кількість переглядів: 318

Відбулося підсумкове засідання організаційного комітету з проведення міжнародної науково-практичної конференції «Олика в європейській історії: відтворення історико-культурної спадщини», яка пройде у Луцьку та Олиці 29-30 жовтня. В нараді взяли участь народна депутатка Ірина Констанкевич, перший заступник голови обласної ради Юрій Поліщук, ректор ВНУ ім. Лесі Українки Анатолій Цьось, ректорка ЛНТУ Ірина Вахович, науковці та історики. Також на нараду було запрошено селищного голову Олександра Прендецького.

Народна депутатка Ірина Констанкевич зазначила, що ідею відродження замку Радзівілів підтримують на найвищих рівнях влади. Патронат над цим проєктом взяли Міністр культури Олександр Ткаченко та Міністр освіти і науки Сергій Шкарлет.

"Новий період в житті Олики стартував завдяки зусиллям багатьох людей, - наголосила Ірина Констанкевич. - У нас є потужний людський ресурс і фінансова підтримка. Як відомо, на Олику виділили 10 млн грн, і нам потрібно вчасно освоїти ці кошти та продовжити працювати над проєктом відновлення замку. Конференція - це перший крок у відродженні Олики як туристичного магніту та міжнародного культурно-історичного центру".

Як наголосила директорка Волинського обласного краєзнавчого музею Оксана Важатко, свою участь в конференції підтвердили півсотні науковців. "Ми передбачили доповіді науковців, які стосуватимуться принципів і методики реставрації пам'яток архітектури, а також ревіталізації спадщини Олики. Крім того, під час засідання зможемо поговорити про історію та дослідження Олики", - розповіла вона.

Про системність роботи обласної ради з відновлення національної архітектурної пам’ятки Олицького замку зазначив перший заступник голови облради: "Питання відродження Олики піднімалося ще за попередньої каденції обласної ради. Натхненницею конференції стала народна депутатка Ірина Констанкевич. Такий науковий захід дозволить познайомити українських істориків з замком Радзівілів та привернути увагу широкого кола громадськості до цієї історичної пам'ятки", - наголосив Юрій Поліщук.

Варто зазначити, що в рамках конференції науковці Волинського національного університету також мають намір ознайомити учасників заходу із двомовним виданням "Лісової пісні" Лесі Українки - кримсько-татарською та українською.



« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень