Олицька громада

Волинська область, Луцький район

Нарада в ОДА щодо ситуації з вакцинацією

Дата: 03.09.2021 14:13
Кількість переглядів: 391

Фото без опису

На ускладнення епідситуації в країні та області впливає збільшення кількості випадків мутованого штаму Дельта

Про ситуацію у медичних закладах області та проведення вакцинальної кампанії в області йшлося сьогодні під час онлайн-брифінгу за участю заступниці голови облдержадміністрації Людмила Тимощук та заступниці генерального директора з дослідження хімічних та фізичних факторів «Волинського обласного центру контролю та профілактики хвороб» Міністерства охорони здоров’я України Надії Костирки.

Як зазначила Людмила Тимощук, рівень захворюваності на COVID-19 в області, як і в Україні, щодня зростає. Якщо ще у липні кількість інфікованих становила 5-7 осіб за добу, то для прикладу, за вчорашній день зафіксовано уже 55 хворих.

«У 9 закладах, які визначені в області для надання допомоги хворим на COVID-19, відведені 896 ліжок, які стовідсотково забезпечені киснем, – зазначила заступник голови облдержадміністрації. – На сьогоднішній день на лікуванні у цих закладах перебуває 55 пацієнтів, 18 з яких потребують кисневої терапії (32,7 %). Це високий відсоток, а тому наголошую, що даний штам коронавірусної хвороби, зокрема, штам Дельта, є доволі агресивним та викликає тяжкий перебіг хвороби».

Відтак, Людмила Тимощук зауважила, що вберегти себе від захворювання можна, дотримуючись протиепідемічних заходів, зокрема, маскового режиму, соціальної дистанції та використовуючи дезінфекційні засоби.

Однак, найефективнішим способом, на переконання заступниці голови облдержадміністрації, є вакцинація. Вона є добровільною, але необхідною.

«Станом на 3 вересня в області вакциновано двома дозами 7, 3% населення, однак, для створення колективного імунітету необхідно 70%, – наголосила Людмила Тимощук. – Загалом щеплення отримали 169 621 жителів області (за добу 3262). Перше щеплення отримали 96703 осіб та друге – 72918 осіб».

Як нагадала заступниця очільника області, наразі в Україні триває 5-ий етап вакцинації і всі бажаючі можуть отримати щеплення від COVID-19 у будь-якому пункті щеплень або у центрі масової вакцинації населення. Для вакцинації доступні усі 4 види вакцин, визначені ВООЗ, зокрема, вакцини CoronaVac (виробник Синовак Лайф Саєнсіз Ко., Лтд., Китай), Комірнаті (виробництво Pfizer/BioNTech), AstraZeneca (виробників СК біосайнс Ко., Лтд, Південна Корея та КАТАЛЕНТ АНАНЬЇ С.Р.Л., Італія) та Moderna.

Детальніше про епідеміологічу ситуацію в області розповіла Надія Костирка.

«Динаміка захворюваності дублює динаміку попереднього року і збігається з епідемічним ростом гострих респіраторних захворювань у цей період початку вересня, – зазначила заступниця генерального директора з дослідження хімічних та фізичних факторів «Волинського обласного центру контролю та профілактики хвороб». – Кількість випадків хворих на COVID-19 за останній тиждень зросла на чверть, а три дні поспіль коефіцієнт виявлення нових випадків інфікування перевищує в Україні граничні 4%».

Відтак, на думку Надії Костирки, у найближчі тижні ймовірно будуть застосовані карантинні обмеження.

«На ускладнення епідситуації впливає збільшення кількості випадків мутованого штаму Дельта. На сьогодні це вже понад 520 випадків, серед яких 7 підтверджених випадів – серед волинян. Окрім того, у понад 50 волинян зареєстровані мутації, які відповідають штаму Дельта», – зазначає Надія Костирка.

Загалом більшість хворих на корнавірусну хворобу – не вакциновані громадяни. А це, як зауважила Надія Костирка, переконливий доказ того, що вакцинація є найбільш вагомим інструментом у запобіганні захворюванню.

Також як зазналося під час брифінгу, з початком навчального року важливим є вакцинація освітян. На сьогодні щеплення отримали понад 10 тис працівників освіти.

Відтак, учасники брифінгу закликали волинян вакцинуватися, аби вберегти себе та своїх рідних від захворювання.

Управління інформаційної та внутрішньої політики облдержадміністрації



« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень