Олицька громада

Волинська область, Луцький район

Інтерв’ю з селищним головою

Дата: 26.06.2021 18:56
Кількість переглядів: 376

Фото без опису

Уже можна сказати, що такого дійства старовинне волинське містечко не бачило дуже давно, а може, й ніколи. Щоб заявити про себе, тут 28 червня проведуть фестиваль «Олицька переберія». І мають на меті презентувати Олику як туристичне місто з великою історією та великим, сподіваються, майбутнім.

Голова Олицької громади Олександр ПРЕНДЕЦЬКИЙ розказує, що на фестиваль чекають три-чотири тисячі людей. Вважає, що такий мистецький захід має важливе значення поруч з благоустроєм, створенням робочих місць, ремонтом доріг та історичних споруд, однією з яких є замок князів Радзивиллів. На фестивалі, до речі, оголосять про відкриття благодійного рахунку для реконструкції колишнього замку, з якого не так давно відселили пацієнтів психіатричної лікарні, що тут квартирувала кілька десятків років. Хоча, звісно, сподіваються найперше на підтримку держави, бо без неї такий об’єкт просто не підняти. А в Олиці є й інші цікавезні споруди, як от знаменитий католицький костел, в ході реставрації, яку здійснює Польща, знову стає окрасою містечка.

Програма фестивалю дуже насичена. Діятимуть дві сцени, одна на території самого замку, інша — перед ним, дитяча. Буде дитяче містечко розваг, численні майстер-класи, зокрема з виготовлення ляльки-бажаниці, медальки з зображенням герба Радзивіллів, вуличного танцю, який презентує іудейська громада з Луцька. Відбудуться лекції і пішохідні екскурсії про (НЕ) відому Олику та екскурсія зі смолоскипами по олицьких підземеллях. Відкриття нового веломаршруту, катання на каретах чи возах, художній пленер, виступи дитячого і молодіжного театрів з Луцька та Бережан, частування традиційними старопольськими десертами, фан-зони, лицарські бої — програма надзвичайно велика. На відкритті мають виступити цікаві виконавці, зокрема, військовий оркестр Луцького прикордонного загону, Art-Haos, Mama Shamana, «Диво води», Get Lucky, Kozak System.

Нині в організаторів фестивалю дуже гаряча пора. У містечку наводять порядок. Працівники селищної ради та інших установ Олики прибрали біля замку. Треба вирішити і багато побутових питань, аби відвідувачам дійства було комфортно. І більшість вперше зайде на подвір’я колишнього палацу Радзивіллів, бо присутність тут специфічної установи не давала можливості помилуватися величністю цієї споруди. Хай нищеної часом і людьми, але все ж красивої.

Наталія МАЛІМОН, «День», Луцьк

Газета: 

№95-96, (2021)



« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень